Sinopsi

Som formigues en una Terra de Gegants. El Món és fet a una altra escala. Tot és gran, molt gran, i per això treballem afanyosament en mantenir el nostre cau: un racó només nostre lluny d’amenaces. Dins el cau hi guardem el nostre bé més preuat: el futur. Són les formigues més petites, les que encara s’estan preparant per sortir a explorar. Nosaltres, les formigues grans som inquietes i valentes: no tenim por de passar el dia fora del cau i creuar el bosc d’herba on t’hi pots perdre. No ens acovardim quan hem de pujar una muntanya. Tenim la mà trencada en això d’endinsar-nos en túnels i recórrer passadissos laberíntics. Tot el dia amunt i avall. Som incansables: en això no ens guanya ningú!
Quan som petits només volem ser grans. Els adults et diuen que no pots fer això o allò altre perquè encara has de créixer, i en canvi ser petit pot ser tan emocionant! Ens esforcem en adaptar els espais per als menuts amb objectes empetitits fets a la seva mida. I si canviem les tornes? I si els fem sentir diminuts en una Terra de Gegants?
Volem crear un racó de Món que només tingui sentit per als més menuts: un espai on només hi pots accedir si ets prou xic. Proposem als més petits ser formigues per una estona: recórrer l’entorn i perdre-s’hi. I en sortir: quin orgull ser petit! I a la vegada, que gran que sóc quan canvio el prisma amb que mesuro el Món!

Idea

Aquest projecte sorgeix per omplir el buit que, al nostre criteri, existeix avui en dia en els espectacles destinats al públic més jove en àmbit de carrer. Si bé és cert que la programació teatral en sala sí que compta amb un ampli ventall d’ofertes per a aquest segment de la població, tenim el ferm convenciment que la nostra experiència conjunta pot oferir quelcom que transcendeixi les propostes existents fora de les sales.
En essència, projectem una instal·lació de gran format (amb una superfície útil que ronda els 100 metres quadrats) concebuda com un únic espai lúdic, però amb dues àrees diferenciades:
1 – Una zona per a nadons i infants de fins a dos anys, amb l’acompanyament dels seus pares.
2 – Una zona per a nens i nenes menors de sis anys.

Els trets diferencials d’aquesta instal·lació que, creiem, la fan única dins el panorama actual d’espectacles de carrer són, per una banda, la concepció específica de tots els elements tenint en compte criteris adaptats a les possibilitats motrius i els interessos de les franges d’edat que contempla i, per altra banda l’acuradíssim disseny estètic, amb carácter contemporani, que es desmarca de les propostes de joc de carrer d’aire més tradicionalista.

Disseny i descripció tècnica

Es tracta d’una instal·lació de carrer que funciona dins un espai acotat que conté quatre àrees susceptibles a ser muntades en diferents disposicions segons l’espai disponible.
La primera àrea, dedicada a nadons menors de dos anys, és el cau de les formigues. A diferència de la resta, l’interior d’aquest espai no és visible al públic des fora de la instal·lació. És una zona acollidora, amb llum controlada i música suau amagada dins una cúpula blanca El terra és tou i apte per al gateig i els primers passos, encara no afermats, dels més petits. Tot l’espai està solcat de gasses a diferents alçades formant un espai laberíntic que es pot explorar segons les habilitats motrius. Quan aquestes habilitats són encara molt limitades i els nadons no poden descobrir l’espai per ells mateixos, poden restar còmodament ajaguts amb l’adult que els acompanya. Les gasses funcionen, a més, de pantalles de tot un seguit de dispositius que amaguen al seu interior petits projectors amb els que es pot interactuar: són imatges fixes, cadascuna diferent de les altres, que representen petits animals. Com si es tractés d’un mòbil gegantí, adults i infants poden jugar a descobrir aquestes imatges movent-se dins l’espai i, potser, inventar històries.
Les tres àrees restants són per a ús exclusiu d’infants a partir dels dos anys i fins als sis. Els adults que els acompanyen resten fora els espais d’activitat, però disposen de tota la zona acotada entre els tres espais per moure’s lliurement sense allunyar-se massa dels infants. Es tracta de tres espais de descoberta, cadascun d’ells d’uns cinc metres de diàmetre, amb elements de grans dimensions que repten als nens i nenes a servir-se de totes les seves habilitats motrius, i representen els entorns i l’entrada laberíntica del cau de les formigues.
Al bosc d’herbes, el primer dels espais, hi ha brins immensos de material tèxtil inflable de colors. Sense possibilitat de veure-hi gaire més enllà, els infants han de fer el seu camí entre l’herbat per creuar-lo, o bé jugar a amagar-se i reaparèixer o buscar altres formigues per descobrir-lo junts. Es tracta, en definitiva, d’un singular laberint.
A la muntanya de roques, el segon espai, una estructura oculta manté unides grans peces de material inflable d’alta resistència folrades de teixits de colors que posen a prova la capacitat dels infants de servir-se de tot el cos per progressar cap amunt fins al cim d’una muntanya… i descendir després!
Finalment a l’entrada del cau, el tercer dels espais, hi ha una estructura circular amb diferents nivells d’alçada, on s’hi entrecreuen túnels i passarel·les que cal creuar fent un esforç d’equilibri, o bé acotxant-se i avançant a quatre potes.
Aquests tres espais, si bé impliquen un recorregut, no s’han de recórrer necessàriament en aquest ordre. Entenem que, deixant a banda l’àrea de nadons, tota la instal·lació ha de funcionar com un únic espai obert, on cada infant pot descobrir i jugar al seu ritme d’aprenentatge. Volem trobar aquell espai de risc, descoberta, entrant en un món imaginari que desperti la seva creativitat. La feina dels tres actors/animadors de la companyia que conduiran aquest espai està orientada a encoratjar als infants per, com les formigues, esdevenir grans exploradors tot i tenir una talla petita. L’accés es farà en grups que, tot i que encara s’han d’acabar de determinar, rondaran la trentena d’infants per cada torn, més deu nadons a l’espai del cau. Els intervals de temps entre grups es preveu que s’extendran entre els 15 i els 20 minuts. Passat aquest temps, hauran d’abandonar la instal.lació i un nou grup s’haurà preparat ja per a accedir a les zones de jocs. Les funcions tindran una duració total de dues hores i mitja, de manera que l’afluència de públic (sense tenir en compte els adults acompanyants) a cada funció rondarà les 400 persones, i duplicarà aquesta xifra si hi comptabilitzem també el públic adult.

Per saber-ne més

TIPUS D’ESPECTACLE: Instal·lació de carrer de gran format
PÚBLIC: Totes les edats
IDIOMA DE L’ESPECTACLE: Espectacle sense text. Les indicacions dels actors per al bon funcionament de la instal·lació es poden donar en català, castellà o anglès segons convingui.
DURACIÓ DE L’ESPECTACLE: Passis ininterromputs d’uns deu minuts de durada